Aktuális hírek

Kajak-kenu bérlésKajak-kenu bérlés Egyesületünk lehetőséget biztosít kajak-kenu bérlésre, rövidebb és hosszabb távra is! Kajak-kenu alkalmi használat (max. egy nap) 500 Ft / fő / nap Tagjaink ingyenesen vehetik igénybe! Kajak-kenu...

Tovább>>

Várjuk új tagok jelentkezését!Várjuk új tagok jelentkezését! Ha nem félsz a víztől és szeretsz evezni, akkor várunk tagjaink közé! Kipróbálnád a vízi sportokat? Csatlakoztt! Éves tagdíj diák 1.500 Ft / fő felnőtt 3.000 Ft / fő Tagjaink...

Tovább>>

  • Prev
  • Next

Duna-nap 2010 – Budapest

Bejegyzés : 12-09-2010 | Máté

Az első Duna NapDunavédelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) létrejöttének 1o. évfordulójának alkalmából 2oo4. június 29-én került megrendezésre. Azóta minden évben rendeznek programokat ezen a napon a vízgyűjtő országaiban.

2o1o-ben a MOME Line is csatlakozott a programszervezők köréhez és egy speciális est keretében ünnepli a Dunát Budapesten 2o1o. június 28-án. A program egy ünnepi előadói est az Európa Hajón, melyre olyan dönéshozókat és érdekelteket hívtunk meg, akik képviselik a Duna rehabilitációjának és fejlesztésének ügyét. Az esten bemutatásra kerül az Our Danube projekt is.

Duna Nap / Danube Day 2010 from mome line on Vimeo.

Meghívott előadók

Philip Weller [Dunavédelmi Nemzetközi Bizottság]: Megnyitó

dr. Kling István [Vidékfejlesztési Minisztérium]: Megnyitó

Walter Binder [Bajor Környezetvédelmi Hivatal]: Isar rehabilitáció (Bajorország)

Az Alpokban eredő Isar folyót 1900 körül szabályozták, és a folyó ezzel el is vesztette alpesi jellegzetességeit. Az Isarplan Munich-et 1999-ben hozta létre a Bajor tartomány és München városa. A folyó több mint 7 km-nyi, München déli részén átfolyó szakaszát sikerült revitalizálni, és az utolsó folyószakaszvisszaállítása 2010/2011 telén történik meg. Az Isar folyó helyreállítása mindenképpen hasznot hoz München városának:

  • segít az árvizek megfékezésében
  • javítja a folyó ökológiai állapotát
  • növeli a folyó menti rekreációs lehetőségeket München városában.

A folyó-helyreállítási projekt sikere a város és a tartomány közigazgatási szakértői, az NGO-k, az Isarallianz és a folyó mentén élő lakosság összefogásának, kommunikációjának és együttműködésének köszönhető.

Pannonhalmi Miklós [Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉDUKÖVIZIG)]: Viza 2o2o program

A Kárpát-medencében évszázadok óta a vizát tartották a halak közül a legméltóbbnak arra, hogy az uralkodók és a nagyurak asztalára kerüljön. Vajon lesz-e idő, amikor ismét ott úszkálhat a Vizafogónál?
Magyarországon a Viza 2020 programot 2002-ben dolgozták ki, majd a WWF Magyarországgal történt kapcsolatfelvétel azt szélesítette. A tokfélék megmentésére irányuló akciótervet a Duna-menti országok halászattal, természetvédelemmel, vízgazdálkodással foglalkozó kutatói, és a gyakorlati szakemberek a civil szervezetek bevonásával dolgozták ki.

Zoboki Gábor [Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda]: A Duna építész szemmel

„Ma Budapestet nem tervezi senki. A város “foghíjról foghíjra” épül, átfogó városrendezési-építészeti koncepció nélkül.
A szabályozási kérdések túlnyomó részét városrendező építészek egy-egy beruházás kénye-kedve szerint rendezik, azaz a spontán építési akciók mind a fejlesztőkre, mind az építészekre állandó improvizációt kényszerítenek. A várostervezés Budapest hosszú távú fejlődése szempontjából jelentéktelen projektek véletlenszerű sorából áll össze és ennek a “projektmalomnak” csak a politikai “ciklusszindróma” ad ritmust. A politikusok rövid távú gondolkodása ellehetetleníti a tervezés és ingatlanfejlesztés hosszú távú céljait.”

Horváth Imre [Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ)]: Hajózás lehetősége a Dunán

A Duna a térség gazdaságának egyik kitörési lehetősége, a Duna életterünk fontos eleme, a Duna lehetőség arra, hogy környezetbarát közlekedéssel, azaz hajózással csökkentsük a közúti közlekedés negatív hatásait. A Duna olcsó szállítási lehetőséget biztosít a hajózás révén, erősíti a versenyképességet úgy, hogy közben még javítja a környezet minőségét is. A Duna kikapcsolódást, a természettel való szoros együttlétet nyújtja az embereknek, amelynek jelentőségét felismerték a nagyvárosok is és igyekeznek arcukat a folyó felé fordítani.

Nyuli Tamás [Duna TV]: Médiakommunikáció lehetőségei a Duna kapcsán

Ulrike Gehmacher [CCHellenic]: CSR lehetősége a Duna kapcsán

Kobrizsa Ádám [MOME Line]: Our Danube projekt

English version

Comments are closed.